Corn dogi

corn dog przepisCorn dog (czasem nazywany cozy dog) to klasyka amerykańskiego fast foodu. Smażone na głębokim tłuszczu parówki, oblane ciastem kukurydzianym i podawane na patyku, to kwintesencja amerykańskiego, szybkiego, ulicznego jedzenia XX wieku.

Nie jest do końca jasne, gdzie powstały corn dogi, których nazwa wcale nie jest związana z ciastem kukurydzianym (ang. corn – kukurydza), a sposobem ich podawania – nabitych na patyk, jak kolby kukurydzy. Za wynalazców hot-dogów na patykach podawali się między innymi Carl i Neil Fletcherowie, którzy twierdzą, że sprzedawali je w latach 1938-1942 na Texas State Fair. Za twórców tego dania uważa się również znajdujący się przy Route66 bar Cozy Dog Drive-in w Spriengfield, w stanie Ilinois, gdzie sprzedawane są od 16 czerwca 1946. W 1946 roku swój pierwszy lokal sprzedający corn dogi otworzył w Santa Monica w Kaliforni Dave Barham. Jego sieć Hot Dog on a Stick ma dziś około 80 lokalów w całych Stanach Zjednoczonych.

Niezależnie od tego, kto wymyślił corn dogi, trzeba przyznać twórcy, że wpadł na pomysł genialny w swej prostocie. Corn dogi, mimo iż nie są u nas zbyt popularne, z łatwością przygotujecie ze składników dostępnych w polskich sklepach. Świetnie sprawdzą się na imprezie czy podczas amerykańskiego wieczoru. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Dotychczas opublikowaliśmy kilka przepisów na amerykańskie dania, takie jak pulled pork, pizza kurczak bbq, czy bułki do hamburgerów. Inne przepisy kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Jeśli wybieracie się do USA koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu Ceny w USA.

Corn Dog

Corn dogi to wyśmienite amerykańskie hot-dogi smażone w cieście kukurydzianym. 

Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 40 minutes
Porcje 8 hot-dogów
Kalorie 3000 kcal

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 500 (około 140 gramów)
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (około 110 gramów)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (około 220 mililitrów)
  • 3 łyżki cukru (około 45 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (około 2 gramów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (około 3 gramów)
  • 8-10 parówek
  • 100 gramów sera mierzwionego (opcjonalnie)
  • 1 litr oleju

Instrukcja

  1. Do przygotowania corn dogów w USA używa się dwóch rodzajów mąki. Jedna to cornmeal, czyli zwykła mąka kukurydziana, którą dostaniemy w każdym sklepie. Druga to all purpose flour, czyli mąka do wszystkich zastosowań.

    Jeśli nie jesteście akurat w Stanach, to możecie zastąpić mąkę all purpose flour polską mąką pszenną typu 500.

  2. Do miski wysypujemy szklankę mąki pszennej typu 500.

  3. Dodajemy szklankę mąki kukurydzianej.

  4. Wysypujemy 3-4 łyżki cukru (około 45 gramów). Możecie użyć zarówno cukru białego, jak i brązowego.

  5. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli.

  6. Całość dokładnie mieszamy.

  7. Dolewamy szklankę mleka. 

  8. Do zawartości miski wbijamy jedno jajko.

  9. Całość miksujemy lub mieszamy przez kilka minut, aż ciasto nabierze dość jednolitej konsystencji.

    Jeśli chcemy, możemy dolać jeszcze 20-30 mililitrów mleka (około 1/5 szklanki), rozcieńczając tym samym ciasto. Jeśli zdecydujemy się na taki krok, nasze corn dogi będą otoczone nieco mniejszą ilością ciasta, a masa wystarczy na więcej parówek.

  10. Parówki nabijamy na wykałaczki. Opcjonalnie, owijamy je serem mierzwionym.

    Corn dogi z serem mogą, szczególnie na początku, wychodzić nam nieco mniej estetyczne, będą za to z pewnością bardzo dobre.

  11. Przelewamy ciasto do wąskiego naczynia, najlepiej wysokiej szklanki, w której będziemy moczyć nabite na patyk parówki.

  12. Rozgrzewamy około litra oleju roślinnego. Ważne jest, aby użyć naczynia, którego średnica będzie większa, niż długość naszego corn doga wraz z patykiem.

    Jeśli nie macie takich naczyń, parówki możecie podzielić na połówki, podobnie robiąc z wykałaczkami. Stworzone w ten sposób mini corn dogi będzie łatwiej maczać w szklance i z pewnością wejdą do każdego garnka.

  13. Parówki maczamy w cieście i wrzucamy na gorący głęboki olej.

    Smażymy do uzyskania złoto-brązowej barwy około 2-4 minuty. Czas smażenia zależy od tego, czy zdecydujecie się rozcieńczyć ciasto.

  14. Odkładamy corn dogi na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju i przystępujemy do smażenia kolejnych.

    corn dogi
  15. Corn dogi tradycyjnie podawane są z keczupem i musztardą, jeśli chcecie możecie użyć również innych sosów.

    Smacznego!

    gotowy corn dog

Komentarze

Komentarzy