Co kupić w Hiszpanii? Najpopularniejsze hiszpańskie produkty.

co kupic w hiszpaniiHiszpania to kraj, który kojarzy się ze słońcem, pięknymi plażami, sjestą i interesującą kuchnią. Ze względu na położenie geograficzne i sporą odległość od Polski znajdziemy tu wiele produktów, z którymi nie mamy styczności w Polsce. Co warto kupić w Hiszpanii? Czego spróbować będąc w tym pięknym kraju? O tym dowiecie się z poniższego artykułu. Umieściliśmy tu zarówno rzeczy, które nadają się do przewiezienia do Polski, jak i te których warto spróbować na miejscu.

Przed zakupami i wyjazdem do Hiszpanii zachęcamy równie do zapoznania się z artykułem Ceny w Hiszpanii.

1. Owoce morza

ośmiornica Hiszpania

Ośmiornice, które u nas dostępne są zazwyczaj tylko mrożone w Hiszpanii są bardzo łatwo dostępne.

Owoce morza to zdecydowanie jedna z rzeczy, których koniecznie należy spróbować będąc w Hiszpanii. W sklepach na półwyspie iberyjskim nie ma problemów z dostępnością do świeżych owoców morza. Coś, o czym w Polsce możemy w większości tylko pomarzyć (niestety w większości przypadków jesteśmy skazani na mrożone owoce morza) tutaj dostępne jest na każdym kroku. Świeże ośmiornice, kalmary, krewetki czy małże dodają kolorytu lokalnej kuchni. Jeśli lubicie gotować to wykorzystanie w kuchni tych dobrodziejstw na pewno będzie stanowić dla was ciekawe doświadczenie. Jeśli nie posiadacie zdolności kulinarnych lub nie macie dostępu do kuchni to potrawy z owocami morza łatwo kupicie w lokalnych restauracjach. W tym wypadku polecamy szczególnie paellę z punktu drugiego.

2. Paella

paellaPaella to chyba najbardziej popularna hiszpańska potrawa. Danie to będące mieszanką ryżu, warzyw, mięsa, ryb i owoców morza podawane jest w paellerze, czyli specjalnej patelni, na której zostało przygotowane. Nieodłącznym elementem paelli jest szafran oraz bulion, którym jest ona podlewana. Paella występuje w wielu różnych odmianach, do najpopularniejszych należą paella valenciana oraz paella mixta. Ta pierwsza, nazywana niekiedy matką wszystkich paelli, jest robiona z wykorzystaniem mięsa z kurczaka i królika. Paella mixta, czyli inaczej paella mieszana zawiera dużo bardziej różnorodne składniki, takie jak owoce morza. Paella jest trochę jak nasz rosół, w każdym domu smakuje nieco inaczej. Do różnych paelli stosowane są między innymi: różne kawałki kurczaka, małże, kalmary, krewetki, langustynki, kiełbasa chorizo, mięso z królika, ośmiornice, itp. Warto zaznaczyć, że paella ze względu na rozmiary patelni na jakiej jest przygotowywana jest najczęściej daniem dostępnym dla minimum dwóch osób. Jeśli danie to zamówimy dla większej ilości osób, np 6 czy 8 dostaniemy je prawdopodobnie na jednej bardzo dużej patelni.

Pierwszy raz spróbowaliśmy paelli podczas naszej wyprawy na Gibraltar w 2015 roku, od tego czasu stała się jednym z ulubionych dań i kiedy jesteśmy w domu gotujemy ją przynajmniej raz na dwa tygodnie. My do naszej paelli oprócz ryżu używamy również krojonej papryki, czosnku, cebuli, szafranu, piersi z kurczaka, chorizo, boczku i niekiedy krewetek. Oprócz tego doprawiamy ją również słodką i ostrą papryką w proszku przywiezioną z Węgier (zachęcamy, aby zajrzeć do artykułu o najpopularniejszych węgierskich produktach.

3. Chorizo

chorizo

Chorizo to tradycyjna suszona kiełbasa robiona z wieprzowiny i przyprawiana papryką. Niektóre odmiany chorizo (cular, iberico) muszą być wytwarzane z mięsa czarnych świń iberyjskich cerdo ibérico. Kiełbasa ta często wykorzystywana jest do tapasów czy paelli, bądź jedzona jest jako wędlina do kanapek. Ma charakterystyczny zapach oraz czerwony kolor. W sklepach dostępna jest zazwyczaj w laskach lub pokrojona w cienkie plasterki. Jest dostępna również w Polsce, ale liczba jej odmian u nas w kraju jest mocno ograniczona. Będąc w Hiszpanii możemy przebierać w markach i odmianach w zależności od swoich upodobań. Niektóre odmiany chorizo mogą być spożywane na surowo, inne dopiero po poddaniu obróbce termicznej (chorizo fresco).

4. Cytrusy i egzotyczne owoce

owoce egzotyczne

Kaki i pochodząca z ameryki środkowej czerymoja zakupione w hiszpańskim sklepie.

Hiszpania to świetne miejsce, aby spróbować cytrusów i innych egzotycznych owoców, których dostępność jest dużo wyższa, niż w Polsce. Mowa tu nie tylko o owocach hodowanych w Hiszpanii, ale również o tych importowanych, które ciężko spotkać w kraju nad Wisłą. Nie będziemy polecać tu konkretnych nazw, warto będąc w sklepie rozejrzeć się i kupić nieznane nam wcześniej owoce. Do najpopularniejszych owoców w Hiszpanii należą oczywiście świetnie gaszące pragnienie mandarynki oraz banany (te żółte sprzedawane są zazwyczaj z rozróżnieniem na pochodzące z Wysp Kanaryjskich oraz pozostałych części świata).

5. Soki i napoje

soki w Hiszpanii

Kartony napojów o smaku Pomelo, Gujawy i Marakui.

Będąc w Hiszpanii warto odejść od ulubionych smaków soków i napoi na rzecz tych, które w naszym kraju są trudno dostępne. Z łatwością kupimy tu napoje o smakach niedostępnych w Polsce. My podczas naszej ostatniej wizyty przyjęliśmy metodę kupowania po kolei napojów o smakach, których nigdy nie mieliśmy okazji próbować.

6. Flan

flan

„Budżetową” wersję deseru znajdziemy w większości hiszpańskich sklepów w dziale z jogurtami.

Flan to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich deserów. Wykonywany z jajka, mleka i cukru przysmak sięga czasów cesarstwa rzymskiego. W okresie średniowiecza podawany był nie tylko na dworach, ale również w domostwach klasy średniej. Flan w ślad za hiszpańskimi kolonizatorami dotarł do Ameryki, gdzie również stał się bardzo popularny. Podawany schłodzony dostępny jest w większości hiszpańskich restauracji, a w wersji budżetowej dostępny w sklepach i marketach na dziale z jogurtami (najtańszy flan kosztuje około 1 euro za 4 sztuki). Jego najprostsza wersja to flan casero, w wersjach bardziej bogatych łączony jest z owocami, lodami, czekoladą, migdałami oraz wieloma innymi składnikami.

sangria

Jedna z Sangrii dostępnych w hiszpańskich sklepach.

7. Sangria

Będąc w Hiszpanii należy spróbować niezwykle popularnego napoju jakim jest sangria. Sangria to rodzaj ponczu wywodzący się z okolic Walencji. Jest to połączenie czerwonego wina, wody, cukru, soków owocowych i kawałków owoców. W sklepach dostępne są zazwyczaj sangrie o zawartości alkoholu około 7%, dodaje się do nich następnie kostki lodu i pokrojone kawałki owoców. Oprócz sprzedawanych w sklepach napojów, jeśli będziemy mieli okazję, warto spróbować również sangrii przygotowywanej od podstaw.

8.  Hiszpańskie wina

Hiszpania to zdecydowanie kraj winem płynący. Trunek ten jest na półwyspie Iberyjskim bardzo popularny. Niech świadczy o tym fakt, że statystyczny Hiszpan wypija rocznie 9 razy więcej wina niż statystyczny Polak. Hiszpanie oczywiście nie tylko piją, ale również produkują wino, wyróżnia się tu wiele obszarów winiarskich wykorzystujących przeróżne szczepy winogron. Czy jest jakiś konkretny gatunek wina warty polecenia? Tu sprawa nieco się komplikuje, bo dużo zależy od regionu w którym przebywamy. O ile pytając Węgra o najlepsze wina z jego kraju większość z pewnością wymieni Tokaj lub Byczą krew, to zadając to pytanie w Hiszpanii spotkamy się z dziesiątkami różnych odpowiedzi. Przed zakupami warto więc popróbować różnych rodzajów wina na miejscu.

9. Szynki Jamón serrano / Jamón ibérico

jamon serrano

Będąc w Hiszpanii takie widoki nie powinny nas dziwić. Szynka Jamon Serrano jest tu niezwykle popularna.

Kiedy pierwszy raz byliśmy w Hiszpanii zaskoczył nas widok ogromnych udźców wieprzowych widzianych w niemal każdym sklepie. Była to niezwykle popularna szynka długo dojrzewająca jamón serrano podobna do niemieckiej szynki szwarcwaldzkiej lub włoskiej szynki parmeńskiej. Jamon serrano wytwarzana jest tradycyjnymi metodami z białych świń. Jedną z jej odmian jest około dwukrotnie droższa jamón ibérico wytwarzana tylko z czarnych świń cerdo ibérico. Szynka podawana jest pokrojona w cienkie plasterki. Oprócz całych udźców można kupić również pakowane w opakowania próżniowe cienko pokrojone w plastry (dostępne również w sklepach w Polsce) lub plastry odkrajane w sklepie mięsnym od udźców.

10. Turrón

Turron to związany ze Świętami Bożego Narodzenia słodki przysmak migdałowy. Turron pochodzi z niewielkiej miejscowości Jijona znajdującej się w okolicy Alicante. Tradycyjny turon z Jijony jest dość ciągnący, ten pochodzący z Alicante zaś jest kruchy i wykorzystywany jako opłatek podczas Wigilii. Dostępne jest bardzo dużo rodzajów turronów w przeróżnych smakach i wersjach. Cena najtańszych zaczyna się od 1,5 euro (za 200-300 gram), te najdroższe wytwarzane tradycyjnymi metodami mogą zaś kosztować nawet 10 euro za tabliczkę.

11. Ryż do paelli

ryż do paelli

Ryż do paelli dostępny jest również w Polsce, nie mamy tu jednak zbyt dużej możliwości w wyborze pomiędzy poszczególnymi firmami. Ryż w Hiszpanii kupowaliśmy ostatnio pierwszy raz, damy wkrótce znać czy różni się od tego dostępnego w Polsce. Atutem tego hiszpańskiego jest na pewno jego cena około 40% niższa niż w Polsce.

 

Komentarze

Komentarzy