Chili con carne to potrawa popularna obecnie nie tylko w USA, ale na całym świecie. Chili z mięsem, bo tak brzmi tłumaczenie nazwy potrawy z języka hiszpańskiego, wywodzi się z kuchni teksańsko-meksykańskiej. Kuchnia tex-mex narodziła się w Teksasie i jest mieszanką kuchni amerykańskiej oraz kuchni meksykańskiej (Teksas jest częścią USA dopiero od 1845 roku, jest tam również największy odsetek mniejszości meksykańskiej w całych Stanach).
Chili con carne to potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym nieco ostrzejszą kuchnię. Przygotowywane z wołowego mięsa, chilli oraz aromatycznych przypraw danie podawane jest na kilka sposobów. W wersji obiadowej z ryżem, jako dodatek do nachosów, burrito czy nawet pizzy. Danie, poza niezwykłym smakiem, ma również inne atuty, z łatwością przygotujemy je z dostępnych w polskich sklepach składników, a z jego wykonaniem poradzi sobie nawet największy kuchenny laik.
Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której publikujemy przepisy z różnych zakątków świata. W ramach serii stworzyliśmy między innymi przepisy na włoskie ciasto do pizzy, carbonarę, szarpaną wieprzowinę czy amerykańskie pancakesy. Na stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią amerykańską, przepisy z tego kraju możecie jednak znaleźć w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje. Jeśli wybieracie się do USA koniecznie zajrzyjcie również do naszego wpisu Ceny w USA.

Chili con carne
Chili con carne, czyli chili z mięsem to klasyka kuchni teksańsko-meksykańskiej.
Składniki
- 500 gramów mielonej wołowiny
- puszka pomidorów krojonych (400 gramów)
- puszka czerwonej fasoli (400 gramów)
- 1 duża cebula (ok. 85 gramów)
- 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
- 1 łyżeczka mielonego chilli (ok. 5 gramów)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (ok. 5 gramów)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (ok. 4 gramów)
- 1 sztuka papryczki habanero (ok. 15 gramów)
- 5 sztuk papryczek piri-piri (ok. 10 gramów)
- 2 sztuki zielonych papryczek peperoni (ok. 30 gramów)
- 15 gramów marynowanych papryczek jalapeno
- 200 gramów ryżu
- 300 mililitrów bulionu wołowego (może być z kostki)
Instrukcja
Do przygotowania chili con carne będziemy potrzebować ostrych papryczek. Najfajniejszy efekt daje pomieszanie ze sobą kilku rodzajów papryki, jeśli jednak dysponujecie tylko jednym, też powinno wyjść dobre.
Uważajcie z ostrymi paprykami. Potrawa według tego przepisu jest bardzo ostra, jeśli chcecie, aby Wasze danie było mniej ostre, zamiast papryczki habanero i piri-piri użyjcie mniej ostrych odmian.Ja użyłem papryczek, które łącznie ważą około 70 gramów.
Papryczkę habanero, która jest najostrzejsza pozbawiamy pestek i drobno kroimy.
Papryczki piri-piri kroimy na małe kawałki razem z pestkami.
Zielone peperoni pozbawiamy pestek i kroimy na plasterki.Cebulę kroimy w kostkę.
Garnek ustawiamy na średnim ogniu, na średnim palniku. Wlewamy do niego dwie łyżki oliwy i wrzucamy 500 gramów mielonej wołowiny oraz posypujemy łyżeczką soli.
Nie musimy czekać, aż garnek będzie gorący, wszystko możemy wrzucić dopiero kiedy się podgrzewa.Do mięsa dorzucamy pokrojone wcześniej papryki oraz cebulę. Smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie możemy przygotować mieszankę przypraw. Do miseczki wsypujemy łyżeczkę kminu rzymskiego.
UWAGA: Kmin rzymski (ang. cumin) to nie jest to samo co kminek (ang. caraway). W tej potrawie należy użyć kminu rzymskiego.
Dodajemy łyżeczkę zmielonego czarnego pieprzu.
Dodajemy łyżeczkę zmielonego suszu z chilli.
Taki susz możecie kupić w sklepach, sprzedawane są tam również całe suszone papryczki, które należy zetrzeć w moździerzu.
W sklepach możecie kupić kilka rodzajów suszu, o różnej skali ostrości. Jeśli wolicie, aby Wasza potrawa była mniej ostra, wybierzcie łagodniejszy.
Dodajemy łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
W USA do tej potrawy dodaje się czasem meksykańskie oregano, jest to jednak zupełnie inna roślina, niż oregano dostępne w Polsce czy we Włoszech. W Polsce nie ma niestety sklepów, gdzie można kupić meksykańskie oregano.
Po 10 minutach mięso powinno być już usmażone. Wlewamy do niego puszkę krojonych pomidorów.
Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i mieszamy.
Wrzucamy pokrojone wcześniej na mniejsze kawalki marynowane papryczki jalapeno.
Jeśli chcecie, aby Wasza potrawa była mniej ostra, możecie pominąć ten krok.
Wlewamy puszkę czerwonej fasoli z całą zawartością.
Dodajemy około 300 mililitrów bulionu wołowego i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na najmniejszy palnik, na którym ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 60 minut.
Co kilka minut mieszamy, z czasem woda powinna wyparować, a całość nieco zgęstnieć.
Po około 45 minutach wstawiamy do gotowania ryż.
Po godzinie nasza potrawa jest gotowa.
Podajemy ją z ryżem, takie połączenie smakuje wyśmienicie. Możemy posypać je też niewielką ilością tartego sera cheddar.
Chili con carne świetnie nadaje się również jako dodatek do nachosów, możecie jeść je też z tortillą kukurydzianą z tego przepisu.
Smacznego!