Chaczapuri Adżarskie

chaczapuri przepisChaczapuri adżarskie (chaczapuri adżaruli) to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Bardzo sycąca potrawa w formie łódki z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło, obok chinkali (pierogów) podawane jest niemal w każdej gruzińskiej knajpie.

Oprócz chaczapuri adżaruli popularne są również inne regionalne warianty tego dania, chaczapuri imeruli (imeretyńskie) składające się z okrągłego placka z serem w środku, megruli (megrelskie), które dodatkowo ma jeszcze ser na zewnątrz czy osuri (osetyńskie), do którego przygotowania używa się ziemniaków. Według mnie najlepsze chaczapuri to zdecydowanie to w wersji adżarskiej. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i stosunkowo szybkie, a wszystkie składniki do przygotowania tego dania kupicie w większości marketów w Polsce. Sprawdźcie nasz przepis na chaczapuri adżarskie!

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej, takie jak ciasto na pizzę czy spaghetti carbonara, kuchni amerykańskiej takie jak pulled pork. Na stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią gruzińską, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne ciekawe przepisy np. na – bałkańskiego hamburgera – pljeskavicę.

Chaczapuri Adżarskie

Przepis na jedną z najpopularniejszych gruzińskich potraw.

Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania 1 hour
Łączny czas 1 hour 25 minutes
Porcje 4 łódki
Kalorie 4000 kcal

Składniki

  • 500 gramów mąki pszennej typu 500
  • 200 mililitrów ciepłego mleka (około 4/5 szklanki)
  • 150 mililitrów wody (około 3/5 szklanki)
  • 25 gramów świeżych drożdży (z kostki)
  • 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
  • 1 łyżeczka cukru (ok. 5 gramów)
  • 4 łyżki oleju roślinnego/oliwy (ok. 50 ml)
  • 5 jajek
  • 200 gramów sera feta
  • 200 gramów mozzarelli (świeżej, w kulce)
  • 200 gramów sera żółtego
  • 40 gramów masła

Instrukcja

  1. Do miski wsypujemy 500 gramów mąki typu 500.

    mąka w misce
  2. Podgrzewamy osobno 150 mililitrów wody oraz 200 mililitrów mleka. Ja używam mleka 3,2%.

    Zarówno woda, jak i mleko powinny mieć temperaturę około 40 stopni. Jeśli włożymy rękę do szklanki powinniśmy czuć ciepło, ale woda nie powinna parzyć.

  3. W szklance wody rozpuszczamy 25 gramów świeżych drożdży z kostki.

    rozpuszczone drożdże
  4. Wlewamy wodę z drożdżami do mąki oraz dodajemy jedną łyżeczkę cukru.

    woda z drożdżami
  5. Wlewamy około 150 mililitrów mleka (nie całość) i rozpoczynamy ugniatanie ciasta.

    Jeśli ciasto będzie zbyt suche dolewamy jeszcze trochę mleka i ugniatamy przez 4-5 minut.

  6. Do ciasta dodajemy łyżeczkę soli.

  7. Dodajemy około 50 mililitrów oleju roślinnego (może to być olej rzepakowy lub oliwa).

  8. Ponownie zagniatamy ciasto przez około 5-7 minut.

  9. Odkładamy ciasto do miski lub jakiegoś innego naczynia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 45-50 minut.

    ciasto na chaczapuri
  10. Czas na przygotowanie sera, który jest ważnym punktem naszego dania.

    W Gruzji wykorzystuje się do tego domowy kruszony ser, którego niestety nie kupicie w Polsce.

    Nic straconego, wykorzystamy mieszankę, która wykorzystywana jest wśród diaspory gruzińskiej rozsianej po świecie i niemal nie różni się w smaku.

  11. Drobno kruszymy 200 gramów sera feta.

    pokruszony ser feta
  12. Dodajemy 200 gramów mozzarelli startej na grubych oczkach tarki.

  13. Wsypujemy jedną łyżkę mąki oraz 5 łyżek mleka (około 50 mililitrów - możemy użyć mleka, które zostało z przygotowania ciasta).

  14. Całość dokładnie mieszamy.

    ser na chaczapuri
  15. W osobnym naczyniu trzemy 200 gramów twardszego, żółtego sera.

    Oba naczynia odkładamy do lodówki.

  16. Po 45 minutach ciasto powinno znacząco powiększyć swoją objętość.

  17. Wyciągamy je na stolnicę lub stół podsypane mąką i formujemy 4 kulki mniej więcej równych rozmiarów. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kolejne 15 minut.

  18. Po 15 minutach przystępujemy do finału naszych przygotowań.

    kulki ciasta po wyrosnieciu
  19. Kulki rozwałkowujemy na okrągłe lub trochę owalne placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra.

  20. Na placek kładziemy 1/4 żółtego sera, tak aby jego większość znalazła się przy brzegach.

  21. Brzegi z dwóch stron zawijamy w rulon.

    zawijanie brzegow
  22. Następnie łączymy ze sobą tworząc tym samym kształt łódki.

    Zwróćcie uwagę na to, aby dobrze połączyć ze sobą obie "burty".

    uformowana lodka
  23. Teraz do łódki wrzucamy 1/4 przygotowanej przez nas mieszanki serów.

    lodka z serem
  24. W misce rozbijamy jedno jajko, które następnie mieszamy.

  25. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy boki jajkiem aby były ładnie spieczone.
    Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy przez 12 minut, ja robię to zazwyczaj partiami po dwie "łódki".

  26. Po 12 minutach wyciągamy nasze chaczapuri z piekarnika. 

  27. Ser możemy lekko zruszyć widelcem.

  28. Na każdą z łódek wbijamy jedno jajko i wkładamy do piekarnika na około 2 minuty.

  29. Teraz powinniśmy cały czas obserwować naszą potrawę, nie możemy dopuścić do tego, aby żółto się ścięło, stan białka zależy od Waszych preferencji, też może pozostać częściowo płynne.

  30. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy jeszcze dwie niewielkie kostki masła (razem około 10 gramów na jedną łódkę), które szybko rozpuści się pod wpływem temperatury.

    khachapuri
  31. Nasze chaczapuri adżarskie jest już gotowe! Smacznego!

    chaczapuri andzaruli
  32. Jedzenie rozpoczynamy od "dziobu", który odrywamy i maczamy w zawartości, odrywając następnie kolejne części ciasta. W późniejszym etapie pomagamy sobie nożem i widelcem.

    chaczapuri andżarskie

Komentarze

Komentarzy