Amerykańska szarlotka (Apple pie)

amerykańska szarlotka przepisAmerykańska szarlotka, znana na świecie jako american pie, a w samych Stanach jako apple pie, to jeden z symboli amerykańskiego snu, dobrobytu i patriotyzmu. Kruche ciasto z jabłkami największą popularność zyskało na przestrzeni XIX i XX wieku, kiedy zaczęło być utożsamiane z kwintesencją Ameryki i trwale zapisało się w kulturze. Placek przygotowywany z kruchego ciasta, jabłek oraz cynamonu jest ulubionym deserem 19% Amerykanów. Zazwyczaj przygotowywany jest w okrągłych blaszkach o średnicy 9 cali (ok. 22 centymetrów). Zapraszamy Was do zapoznania się z przepisem!

Podczas II WŚ amerykańscy żołnierze na pytanie dlaczego poszli na wojnę odpowiadali „dla Mamy i apple pie”. W 1950 roku Jack Holden i Frances Kay w patriotycznej pieśni The Fiery Bear zaśpiewali, że kochają baseball i apple pie, tworząc tym samym przeciwwagę do symbolu radzieckiego niedźwiedzia. Nawiązanie do tych słów zostało wykorzystane w latach 70′ roku w piosence użytej w kultowej reklamie Chevroleta.

W kulturze było również wiele innych nawiązań do tego pysznego amerykańskiego deseru. Jednym z nich była popularna na początku XX wieku seria filmów dla młodzieży American Pie.

Przepis jest częścią naszej serii kuchnie świata, gdzie przedstawiamy przepisy na ciekawe potrawy zagranicznych kuchni. W ramach serii opublikowaliśmy przepisy, które znajdziecie w takich działach jak kuchnia amerykańska, kuchnia włoska oraz pozostałe kraje. Wśród naszych przepisów możecie znaleźć między innymi ciasto na pizzę włoską, carbonarę, chilli con carne i panuozzo – pyszne włoskie kanapki.

Amerykańska szarlotka

Przepis na jeden z amerykańskich symboli - kruche ciasto z jabłkami.

Czas przygotowania 1 hour 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Łączny czas 2 hours 20 minutes
Porcje 6 porcji
Kalorie 2400 kcal

Składniki

  • 200 gramów mąki pszennej typu 500 (ok. półtorej szklanki)
  • 8 łyżeczek cukru (ok. 40 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
  • 1 kilogram jabłek
  • 125 gramów masła
  • 60 mililitrów wody z lodówki
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 12 gramów cukru z wanilią (cała torebka)
  • 1 jajko

Instrukcja

  1. Podane proporcje wykorzystywane są do przygotowania ciasta na blasze o średnicy 22 cm oraz 5 cm wysokości.

    Do miski wsypujemy 200 gramów (półtorej szklanki) mąki pszennej typu 500 oraz pół łyżeczki soli.

    mąka
  2. Masło kroimy w kostkę.

    masło pokrojone w kostkę
  3. Wrzucamy masło do suchych składników, a następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru.

    masło do garnka
  4. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto tak, aby pozostały widoczne grudki masła (patrz zdjęcie).

    ciasto z grudkami
  5. Dolewamy 60 mililitrów wody z lodówki.

    Woda musi być zimna, dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche.

    dolewanie wody
  6. Znowu wyrabiamy ciasto przez kilka minut.

  7. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 60 minut do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.

    uformowane ciasto
  8. W czasie, kiedy ciasto jest w lodówce, możemy przystąpić do przygotowywania jabłek, które stanowią ważny element naszej szarlotki.

    Będziemy potrzebować około czterech jabłek. Jabłka powinny być "jędrne" i nie powinny być zbyt słodkie lub zbyt kwaśne. Poziom słodkości lub kwaśności jabłek dobierzcie według własnego uznania. Ja najbardziej lubię kiedy jabłka są lekko kwaśne.

    jabłka na szarlotkę
  9. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do nich sok z wyciśniętej połówki cytryny.

    pokrojone jabłka
  10. Dodajemy 2 łyżki cukru, opakowanie cukru z wanilią, 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 2 łyżki mąki pszennej typu 500. 

    jabłka z przyprawami
  11. Dokładnie mieszamy.

    wymieszany farsz
  12. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy, wcześniej podsypując je mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy.

    Ciasto rozwałkowujemy tak, aby było sporo większe niż nasza forma.

    rozwałkowane ciasto
  13. Formę do pieczenia wykładamy papierem, dzięki któremu łatwiej będzie później wyjąć nasz placek.  

    forma z papierem do pieczenia
  14. Przekładamy ciasto na blachę, możemy zrobić to owijając je na wałek.

    wyłożona forma
  15. Obcinamy to, co wystaje poza formę. Resztę ciasta wykorzystamy do górnej części.

    po obcięciu
  16. Dodajemy jabłka, możemy zrobić lekką górkę na środku.

    ciasto z farszem
  17. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy.

    rozwałkowane ciasto
  18. Rozwałkowane ciasto tniemy na wąskie paski. Najlepiej w tym celu wykorzystać radełko cukiernicze (koszt około 3 zł).

    Ciasto musimy rozwałkować tak, aby paski miały odpowiednią długość, pozwalającą nam na ułożenie ładnej kratki.

    pokrojone ciasto
  19. Najkrótsze paski układamy dookoła brzegu placka.

    ramka na cieście
  20. Pozostałe przekładamy między sobą tworząc w ten sposób kratkę. Możemy ułożyć je wcześniej i przenieść lub zrobić to bezpośrednio na placku. 

    kratka
  21. Odcinamy resztki ciasta, które możemy dokleić do naszej obramówki.

    kratka po obcięciu
  22. Ciasto tworzące kratkę smarujemy wymieszanym wcześniej jajkiem.

    kratka z jajkiem
  23. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z ustawionym grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 15 minut.

    W moim piekarniku mam 5 poziomów, ja używam tego prawie najniższego.

  24. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut.

    Z racji, że nie każdy piekarnik jest taki sam, warto co jakiś czas zerkać na placek i pilnować, aby się nie przypalił.

  25. Po godzinie pieczenia nasza amerykańska szarlotka jest już gotowa.

    Niestety, teraz czeka nas najtrudniejszy moment. Musimy poczekać aż całkowicie ostygnie.

    szarlotka
  26. Kiedy ciasto ostygnie możemy wyjąć je z formy i rozkoszować się wspaniałym smakiem amerykańskiej szarlotki.

    Smacznego!

    gotowa szarlotka

pokrojona szarlotka

Komentarze

Komentarzy